ПошукПошук
УчасникиУчасники
РеєстраціяРеєстрація
ПрофільПрофіль
Приватні повідомленняПП
ВхідВхід
| Читальня |
Словники |
Підручники |
Бібліотеки |
Лінки |
Огляд |
Українізуємось |
Анонс
17.08.10 - Коростишів. Під Коростишев..м
09.08.10 - Прізвище та ініціали
29.07.10 - Щіііііі
14.07.10 - Нічогенький - це який?
24.04.10 - Як правильно читається?
21.04.10 - А п’ятихатський суд - не гірший!
21.04.10 - Що може донецький суд?
17.04.10 - Як правильно
16.04.10 - Міністрество Безкультур’я України?
07.04.10 - Противоскользящее покрытие
12.03.10 - Азаров тлумачний, як словник
26.01.10 - Натхнення
Хутір Савки – етнографічний музей

Український Харків
Кіно-переклад Рукотвори - скарбниця майстрів
Ваш курсор на пульсі міста - "Щоденний Львів" ADG-panel
.: Хутір – Своє Село :. - українською до цілого Світу Anti-Gorod.Com
Найпопулярніший портал Дніпропетровська Мистецька агенція
Лінгвістичний портал Софт - українською
Пиши українською Молодіжна УКРАЇНСЬКА спільнота
Конус.in.ua - КОНЦЕНТРАТ. Завжди є що почитати Ukrainian fan-club Harry Potter
каталог сайтів Портал Українців Одещини
Запитання - відповіді   |  На головну 

Бездорожник чи бездоріжник

Повідомлення #1364 anatoliy_vin пише:
   Я правильно: бездорожник чи бездоріжник (на пожначення машини, яка їздить без доріг)?
Повідомлення #1365 Ґонта пише:
   Якщо звернутися до граматики, то має бути бездорожник.
   У сучасній українській мові звуки о, е (у відкритих складах) часто чергуються з і (в закритих складах).
   Але:
   Чергування о (е) - і не відбувається у групах з повноголоссям -оро-, -оло-, -ере-, а також -еле-: город, мороз, подорож, подорожник.

Як заперечення можна навести приклад доріжка, бездоріжжя.
   Але читаємо далі: чергування все ж таки відбувається
   - у групах -оро-, -оло-, -ере- (о, е переходять в і) у родовому відмінку множини іменників жіночого роду (здебільшого з рухомим наголосом) і в похідних від них іменниках на -к(а) зі значенням зменшеності: борідка, доріжка.
   - та у деяких похідних іменниках середнього роду з подовженим приголосним: бездоріжжя, Запоріжжя

Отже з точки зору граматики писати слід бездорожник.
   Але частіше вживається слово позашляховик.
Повідомлення #1367 anatoliy_vin пише:
   Дякую!
   Ось тут http://r2u.org.ua/forum/viewtopic.php?f=10&t=26 розгорілась дискусія на цю тему. Вставив Вашу відвповідь повністю.
Повідомлення #1368 Джміль пише:
   Анатолій, ви де живете?
   Адже в сучасній українській мові давно вже прижилося та активно використовується, наприклад, у ЗМІ слово ПОЗАШЛЯХОВИК.
   Воно вживається на означення автівки, яку російською мовою називають "внедорожник". Слова же бездорожник немає ані в українській, ані в російській мові.

В українській є слово бездоріжжя, російське бездорожье, але жодних "бездорожників"...
Повідомлення #1369 anatoliy_vin пише:

Джміль пише:
  «Анатолій, ви де живете?
   Адже в сучасній українській мові давно вже прижилося та активно використовується, наприклад, у ЗМІ слово ПОЗАШЛЯХОВИК.
   Воно вживається на означення автівки, яку російською мовою називають "внедорожник". Слова же бездорожник немає ані в українській, ані в російській мові.

В українській є слово бездоріжжя, російське бездорожье, але жодних "бездорожників"...
»

Живу я в Україні, в Києві три роки. До того жив у Вінниці. Але до чого тут це?

Я знаю, що є слово "позашляховик", як аналог до російського "внедорожник".

На цьому форумі http://r2u.org.ua/forum/, обговорюються статті нового всеохопного, відкритого двомовного російсько-українського словника. Зокрема, таке слово як «внедорожник» однин із супермодераторів переклав як «бездоріжник». Це новотвір, який на його думку, кращий за «позашляховика» (http://r2u.org.ua/forum/viewtopic.php?f=10&t=26). Цитую: «Є такі укр. слова бездоріжно, бездоріж = без дороги. Я так розумію, ці машини (за назвою) призначені для того, щоб коли дорога закінчилася, вони відносно безпроблемно продовжували рухатися. Тому бездоріжник. А "позашляховик" - це тупа калька з тупого слова. Оскільки в російській дорожник - це спеціальність чи працівник (чи там воно вже означає шщось інше?), тому внедорожник... В українській тим паче шляховик - чия робота повязана з дорогами, шляхами. інших його значень не знаю. "позашляшшя" теж нема. що вкладають в поняття "позашляховик" я здогадуюся, але зміст не збігається з позначенням . не вживають такого слова? ну, може сподобається і почнуть».
   Пізніше виникло питання, як правильно: бездоріжник чи бездорожник. От і все.
Повідомлення #1371 Джміль пише:

Цитата:
  «може сподобається і почнуть»

Не сподобається і не почнуть, бо слова інтегруються в мову не тому, що комусь "подобаються/не подобаються".

А обговорювати словесний пронос кожного безграмотного фантазера - не вистачить ані сил, ані часу.
Повідомлення #1376 anatoliy_vin пише:

Джміль пише:
  «
   Цитата:
  «може сподобається і почнуть»

Не сподобається і не почнуть, бо слова інтегруються в мову не тому, що комусь "подобаються/не подобаються".

А обговорювати словесний пронос кожного безграмотного фантазера - не вистачить ані сил, ані часу.
»

Даремно Ви так. Багато слів народжувалися як новотвори тих чи інших людей (http://vsiknygy.net.ua/overview/664/, http://litopys.org.ua/ukrmova/um188.htm). І завжди знаходилися люди, кому токі новотвори здавалися потворними.

Бездорожник чи бездоріжник

© 2005-2008 "Український Лікнеп"
Всі права застережено
[Valid RSS] МЕТА - Україна. Рейтинг сайтів статистика